<

Kassasystem, currykyckling och croissantens födelse.

God kväll. Idag har jag haft en himla fullplanerad dag. Liksom proppad med aktiviteter. Vi började med skola i tre timmar som vanligt och därefter sprang jag hem och slängde ihop lunch. Sen mötte jag Mikaela på stan för vi skulle handla på Dia, lågprismatkedjan i Frankrike. Dia är inget för den som handlar på känn och behöver inspiration i affären. Då får man gå till det lite dyrare men ack så fräscha Monoprix. Ska man handla mat överhuvudtaget ska man inte heller ha för lite tid för det är något med kassasystemet som gör att varje kund tar sisådär 5 minuter att få igenom.
 
I alla fall. Därefter gick jag hem och lämnade av matkassar innan jag mötte upp Mikaela och Boel för grupparbete. Vi köpte med oss fika och satt på skolan i ett mysigt grupprum. Klockan fyra började min andra lektion i gastronomi som jag har som tillvalskurs. Vi pratade om franska nationalrätter, recept och croissantens födelse. Det var intressant men imorgon börjar det roligaste för då ska vi laga mat på riktigt!
 
Efter lektionen gick jag och Kattis och simmade i en proppfull simbassäng. Man fick kryssa sig fram mellan sportiga fransmän som simmade fjärilssim och ryggsim så att det plaskade väldigt. Jag avslutatde dagen med att laga currykyckling på vår alldeles nya SPIS! Ja, det stämmer! Vi har fått en spis och kan äntligen börja äta normala rätter igen. Ett inlägg om min uppfinningsrikedom i köket de senaste fyra veckorna utlovas snart.
 
Aix en tidig lördagskväll då alla börjar gå hemåt för att laga mat och dricka rödvin innan nattens festligheter tar vid.

Dagens...

Väder:
Snö och minusgrader. Kunde visst bli så i Aix också.
 
Frukostfilm:

Water For Elephants. En fin historia om Jacob som börjar jobba på en cirkus när hans föräldrar dör. Den utspelar sig på 20-talet så miljöerna och kläderna är fantastiska. En 20-talscirkus liksom.

Låt:
Peppig som bara den.

Fredag.

I Aix börjar helgen på torsdagar eftersom vi inte har några lektioner på fredagar. Så idag tog ett fint gäng bussen till Marseilles för att fira in helgen och det enda vi pratade om var:
  • Det soliga vädret som gjorde allt extra bra. 
  • Att det är helg och att vi har mer än tre lediga dagar framför oss.
  • Att vi bor i Frankrike och har en himla flott och enkel tillvaro. 
Vi nöjde oss med att sitta i solen på olika sätt. Tillexempel på en kaj och ett kafé. Nästan gång får vi nog lov att utforska staden lite mer.
 
Boel glassar i solen. 
 
Jag och Erik också. Idag åkte mockajackan på för första gången.
 
Elin smakar på frappuccinon från himlen. Hennes cappuccino var som en litet konstverk.
 
 
Helt crazy. 
 
Boel och Kattis hänger vid en solvägg. 

Des petites aventures.

Jag har klippt ihop en film om den första tiden i Aix. 45 dagar av små äventyr komprimerade till 2 minuter och 37 sekunder. Se och njut!

(För mammor, mormödrar och andra som inte tillhör youtube-generationen, tryck på den lilla playsymbolen längst ner i vänstra hörnet och tryck bort reklamrutan på det lilla krysset.)
 

Att fylla år.

Visst ska födelsedagar vara alldeles speciella. Man ska ligga vaken en stund innan någon kommer in och sjuger Ja må hon leva med krasslig morgonröst. Man ska äta god frukost på sängen och krama sin fina familj. Sen ska det firas hela dagen. Man träffar alla man tycker om, äter den godaste maten och öppnar presenter som någon slagit in omsorgsfullt. Någon har kanske bakat favorittårtan med citrokräm som ska göras över sjudande vattenbad. Vädret är fint och inget tycks vara svårt eller sorgligt.
 
I Aix kommer ingen ha en sjungande familj i sänkammaren klockan 7 på morgonen den där speciella dagen så därför får vi ta ansvar för varandras födelsedagar! Vi får sjunga, kramas och slå in presenter. Fixa frukost och arrangera tårtkalas. Hjälpas åt att göra dagen sådär bra.
 
Såhär såg det ut i tisdags när Kattis fyllde 20 tillexempel.
 
Jag, Mikaela och Boel skyndade hem till mig efter skolan. Vi handlade tårtingredienser på vägen och fixade fint i lägenheten. Kattis leddes hit av Erik och Elin som hade hade fixat finaste födelsedagsfrukosten tidigare på morgonen och Wilma och Christine hade slagit in en present i vackra unga män.
 
Eftersom födelsedagsbarnet favorittårta skulle innehålla choklad bakade vi kladdkaka med frosting på. Jordgubbar från marknaden blev god granering. Efter tårtan höll Boel i kungligt musikquiz med massa bra och konstig musik. 
 

Familjeutflykt, sagosvampar och Mello.

I Lördags var alla som bor på 3 Rue d'Entrecasteaux på familjeutflykt. På förmiddagen gick vi till turistbyrån och frågade om en fin stad på lagom bussavstånd. Salon-de-Provence tipsade fransyskan så vi åkte dit. 
 
När vi klev av bussen var det första som slog emot oss de kända Mistralvindarna. De brukar blåsa omkring i Provence i februari och i Salon kändes de ännu starkare än i Aix. 

Vi strövade runt på tomma smågator och såg fina hus och ett stort slott. Antagligen är Salon en sommarstad för det var inte en kotte ute innan klockan 15. 
 
Det fanns en fontän som såg ut som en sagosvamp också.

Vi satte oss på en pub och åt dödsgod luch ett par timmar eftersom det inte fanns mycket annat att göra. Jag åt Camembertost med kallskuret och ett gäng brända klyftpotatisar. Himla gott och franskt!
 
Vi fortsatte kvällen i sann familjeanda och åkte hem och lagade Tacos och såg på Melodifestivalen. 
 
Bra dag rakt igenom. 

Leverans från Sverige.

Igår fick jag paket! Jag har väntat några dagar på det så jag gick till posten och frågade och då låg det där och väntade på mig. Dagen gick från lite halvdålig till fantastisk. 

Ungefär såhär pepp blev jag.
 
 Det var mamma som hade skickat massa användbara saker. Så himla snällt.
 
 Inuti fanns till exempel koftor, böcker, raggsockar, Svenska Dagbladet och sjömanslinnet som Isabelle sytt. Har aldrig njutit så mycket av att läsa en 10 dagar gammal tidning, som till frukosten i morse. 

En annan bra sak med gårdagen var att vi var på Zumba. Det var så kul och man tränade säkert himla hårt utan att tänka på det. I morgon är det simningstorsdag också. Det känns bra att hitta in i träningsrutiner för då blir jag ännu mer hemma i Aix. 

Var det någon som såg Uppdrag Granskning om mäns näthat mot kvinnor ikväll? Jag såg ett klipp om vad det skulle handla om och satt bara och gapade. Får absolut bli morgondagens SVTplay.
 

Deux crèmes brulée et quatre cuillères, s'il vous plaît.

Igår kväll var jag, Kattis och Boel hemma i Mikaelas nya lägenhet. Vi blev sugna på efterätt så vi gick till en restaurang och beställde två crème brûlées och fyra skedar.

Vi knackade hål på ytan sådär som Amelie från Montmartre tycker om att göra. Det är faktiskt en fin känsla. 
 
Sen åt vi och pratade om vilka tårtor vi brukar få när vi fyller år. 
 
Och om vilka mackor som är de godaste. Vi var överens om att alla mackor med avacado ingår i den kategorin. 
 
 
Bra gäng. 
 
Idag har jag mest pluggat och hängt i lägenheten förutom en springrunda till parken. Vi har förmiddagssol på terassen så det går redan nu att äta frukost där ute. Idag blev det såklart macka med avacado. 
 

Spanarna.

Igår var vi hemma hos Erik och Elin som precis har flyttat till en lägenhet. Vi åt popcorn och pratade om konstiga saker som folk säger, väldigt trevlig fredagskvällsaktivitet. 
 
Idag gick jag upp lite tidigare än vanligt, gjorde havregrynsgröt och satte på senaste Spanarpodden. Det är tradition i min familj att lyssna på Spanarna på lördagsmornarna. Vi sitter knäpptysta runt bordet och lyssnar till radion som går på högsta volym i vardagsrummet. Så läser vi tidningen och skrattar till när Calle Norlén säger något roligt eller hummar instämmande när Jessica Gedin sätter fingret på ett samtidsfenomen. Hade jag haft spis hade jag kokat ägg också för det äter vi. Ägg och lyxsmörgås och fruktsallad. Bra tillfälle på helgen det där. 
 
Efter Gabriella Ahlströms spaning om födelsedagar tänkte jag
*Gå på marknaden och köpa frukt och grönsaker.
*Testa att köpa ost i fromageriet. Har hört att det inte är alls dyrt.
*Ta en promenad eller springrunda.
*Laga god mat. Nåt i ugn. 
*Hitta på en bra lördagskvällsaktivitet. 
 
Saknar lite att vakna upp i det här rummet ibland fast där finns, å andra sidan, ingen fransk marknad utanför fönstret.

RSS 2.0