<

Vintern rasat.

Idag är det ju valborgsmässoafton! Vanligtvis fylls mina valborgsmässoaftnar av vårsånger från Musikens Vänner, kompishäng och brasa vid sommargården planteringen i utkanten av Skara. Som barn brukade jag springa omkring och lekta med pinnar med alla kompisar. Så kravlöst och kul. Och så spelade man kanske en omgång minigolf, tog en fika och cyklade hem när fötterna började bli för kalla. Jag tycker så mycket om traditioner som inte är så upphaussade men alltid levererar. 

Idag är det en annan sorts valborg. Vi gjorde de sista utvärderingsproven i skolan så jag känner mig himla glad och lite utmattad så belöningen blev en glass på stan. 


Såhär pepp kan man bli av att ha proven avklarade.

Christine kom förbi.
 
Och dessa två.
 

Bra valborg hittills. Tänkte kanske fortsätta den i en park med klasskomisar eller på annat vis, får se vad som känns rätt när kvällen kommer. Nu tänkte jag läsa Tillsammans är man mindre ensam och lyssna lite på detta i bakgrunden.

I en takvåning i Aix.

I fredags fyllde Boel 21 och det skulle ju givetvis firas så vi fick komma hem till Sanna och Gabriel som hade bjudit massa trevligt folk. De har världens finaste lilla lägenhet högst upp i ett gammalt hus med fin trappuppgång. Det bästa var att man kunde ta en dyna sätta sig ute på det platta taket i den kvava kvällen.
 
Det blivande födelsedagsbarnet.
 
Sanna.
 
Kattis och Nico. 
 
Elin.
 
Gabriel, Erik och jag hade kökshäng.
 
Amanda och hennes kompis var i Aix! De var också med, himla kul att träffas igen.
 
Sanna igen. 
 
Eva, Fanny och John. 
 
Nicco och Boel. 
 
Eva och Nassim.
 

Boel och Jean.

Efter några timmars häng tog vi trapporna ner till gatan och vidare till indiekvällen på Sunset. Lyckan att höra Kom igen Lena på ett franskt dansgolv alltså.
 

Mer utfykt.

Idag är det molningt i standen min vilket känns ganska passande för planerna. Vi har snart utvärderingsprov i skolan så lite repetition av verbböjningar och grammatik vore nog bra. Och så är jag lite trött för igår var vi ute och firade Boel som fyller år idag. Himla kul kväll! Grattis igen finaste Bo!
 
Här är lite fler utflyktsbilder från veckan med hyrbil.
 
I Söndags åkte vi till Sainte-Victoire för att vandra en sväng. Där gick dehär djuren omkring och åt maskrosor.
 
Märkningen av lederna var inte direkt gjord så att man förstod åt vilket håll man skulle gå vilket ledde till en lite längre vandring än vad vi tänkt. Ellerja, den sista biten stod det gula betongkoner var 50:e meter så genomsnittet var den kanske inget att klaga på.  
 
Inte utsikten heller.
 
Nästa dag var det jättefint väder så vi tog bilen till Kalankerna. Efter att ha kört lite fel ett tag i centrala Marseilles kom vi fram till en liten fiskeby med denhär vyn. 
 
Vi vandrade lite.
 
 
Gick ganska mycket uppför först. 
 
 
 
Efter trekvarts bestigning nöjde vi oss och åt apelsin med fin utsikt.
 
Sen gick vi ner igen och badade fötterna och hade siesta på stranden.
 
 
Vi tog bilen vidare till Cassis. 
 
Där åt vi extra god glass. 
 
Och strosade i pittoreska gränder. 
 
 
Bra dagar alltså!
 

Utflyktskvoten fylld

Nu har mamsen och Marianne åkt tillbaka till Sverige med mina vintertröjor i bagaget. Vi har aktiverat oss som bara den i veckan som gått. Gjort utflykter, upplevt Aix och ätit mycket god mat. Voilà, en resumé på vår första utflyktsdag.
 
Vi tog hyrbilen till den lilla byn Banon. "Bohemt, chict och ekologiskt" enligt en Svd-artikel vilket stämde ganska bra. *Bohemisk katt*
 
Frankrike blommar.
 
Omgvningarna var fina och vädret en aning konstigt.
 
*Bohemisk plantering*
 
Gamlagamla gränder och en blå dörr.
 
*Bohema kaniner*
 

Vi hittade en enorm bokhandel och en genuin tesalong. 
 
Mikaela var med också! Vi lyssnade på den nya Håkanskivan på i bilen och sa nu mår man. 
 
Sen åkte vi till en kyrkogård med höga enbuskar. Perfekt plats för att spela in en skräckfilm.

Mamma, Marianne och Håkan.

Igår kväll anlände mamma och Marianne! I förmiddags åt vi brunch på fik - SÅ HIMLA GOTT! Ägg, bacon, baguette, marmelad, kaffe och färskpressad juice på vårt standardhäng Le Grillon. Sen strosade vi på stan, gick till turistbyrån och åt sommarlunch hemma hos mig. 


Jag fick en leverans av Håkans nya album också. Det släpptes i förrgår och jag har hört att både mormor och morfar varit inblandade för att hinna få med et ex i mammas packning. Vilken service alltså!
 
Igår var jag förövrigt och lagade mat hos en fransk dam med min gastronimikurs. Hon var före detta inredningsarkitekt och bodde i en underbar lägenhet med stor terass där vi fick stå och vispa ihop mousse au chocolat. Och så lagade vi kyckling med provencalska kryddor och squashsallad. Sjukt gott alltihop. En pinsam grej var förövrigt att jag skar mig på fotknölen när jag rakade benen precis innan jag skulle gå. Hittade såklart inget plåster så jag klämde ner lite hushållspapper i en strumpa och sprang iväg till bussen. Det lite osköna var bara att både pappret och den vita strumpan hunnit blöda igenom jättemycket när jag kommit fram till tanten. 
 
-Bonjour, madame! jag har en helblodig fot men annars är det bra. Jajemensan, nu lagar vi mat! 
 
 

Och så blev det sommar och man kunde bada och åka på cykelutflykt.

Ja, det var precis vad som hände. På två dagar slog allt om till sommar. Uteserveringarna blev fyllda dygnet runt, vi tog på oss shorts och fick bruna ben. Man kunde plötsligt äta kvällsmat på terassen, gå ut på kvällen i tunn mockajaka och se träden explodera. Och i fredags åkte vi på familjeutflykt till en strand i Marseilles där jag tog mod till mig och badade i det sjuttongradiga Medelhavet. 
 
Därav också den glesa skörden blogginlägg - solen lockar mer än dataskärmen. Men såhär fint var det iallafall igår när jag, Boel, Mikaela och Kattis hyrde cyklar och åkte ut på landet. 
 
Vi cyklade någon mil på fina landsvägar mot berget Sainte-Victoire där vi stannade och åt matsäck efter en mördaruppförsbacke.
 
En något misslyckad självutlösarbild, haha...
 
...och en lite bättre.
 
 
 
 
Boel och hennes cykel Jean-Claude vilar. Jean-Claude har på verkligen blivt en i gänget på sistone.
 
 
 
 
 
 
På hemvägen stannade vi i en liten by och drack förfriskningar. 
 
Det kändes lite som Grekland för plaststolarma stod i skuggan, solen gassade och gubbarna spelade boul. 
 
Vi svalkade oss och gjorde planer för hur vi ska bo tillsammans i en fransk by när vi blir gamla. Ha ett boullag som slår alla, bjuda förbicyklande ungdomar på lemonad, skriva böcker och påta i trädgården. 
 
Och så konstaterade vi gång på gång att detta nog var den bästa utflyktsdagen vi haft hittills. 
 
 

Marseilles, musslor, marknad och mycket mer.

Om någon undrar så finns jag fortfarande på tredje våningen i huset på 3 rue d'Entrecasteaux. Har umgåtts med en allergiförkylning några dagar men också ganska mycket med solen som på riktigt skiner och gör det varmt på kvällar och mornar. Såhär såg det ut när jag hade finbesök i påskveckan.
 
Jag och Alfred lagade paj en dag. 
 
Och så åt vi fina bakelser som blivit över efter min gastronomilektion. 
 
Vi drack vin en annan kväll. 
 
Och åkte till Marseilles och åt musslor. Så himla gott. 
 
Det regnade så vi såg Marseilles ganska mycket från restaurang- och kaféfönster. På Starbucks trodde de att Alfred hette Fred. 
 
När det slutat regna gick vi till hamnen där det fanns en stor utställning om Medelhavet. Tyvärr stängde den precis men bara huset i sig var coolt och hade vacker utsikt. 
 
Lite hamn, lite moln. 
 
 
 
Just nu byggs nya byggnader med häftig arkitektur lite här och var. Marseilles är ju Europas kulturhuvudstad i år.
 
 
Vi sprang på en livespelning med mycket folk och bra drag.
 
Vi hann med en croissantfrukost också. 
 
Sen kom ju Karin! 
 
I helgen hände vi alla tre och gick på second hand bland annat. 
 
Alfred köpte en fin jeansjacka. 
 
Och så gick vi på klubb och dansade med Ellen, Kattis och några fler. 
 
Några dagar var det soligt så att man kunde äta frukost på terassen. 
 
Jag visade alla marknader. 
 
 
 
 
 
Vi flanderade och tog det mest lugnt. En eftermiddag stod dessa och spelade på ett torg. 
 
 
 
Vi åt på restaurang på påskafton.
 
Eftråt gick vi hem och bytte om till utklädningskläder universitetet anordnade maskerad. Ett gäng klädde ut sig till barn och vi improviserade ihop jeans/mocka-outfits eftersom Karin och Alfred endast hade en handbagagepackning till sitt förfogande. 
 
 
Sen hade jag och Karin några fina dagar själva också.
 
 
Det blev mycket häng i solen. 
 
 
 
Jag skrev en lista på sånt jag ville göra när jag blev själv igen. Som att söka skolor, läsa bok och blogga. 
 

Finbesök.

Hejdär! Två dagar innan Alfred åkte tillbaka till Sverige kom Karin hit. Sen dess har vi ägnat oss åt livsnjutaraktiviteter några dagar. Som nu. Nu ska vi ut och äta! Hej säger vi.

 
 

RSS 2.0