<

Juletider.

God julafton fina bloggläsare! 
 
De senaste dagarna har jag fyllt maximalt med julhittepå. Se bara!
 
Alfred hade julkonsert med luciatåg. De sjöng och spelade så fint.
 
Sen hade jag, Karin och Alfred bakdag. Jag bakade lingonfudge och bullar med saffran. Karin bakade bröd, knäckebröd och pepparkakssnittar. Så himla gott!
 
 
 
Före...
 
efter!
 
Karin trycker ut deg.
 
Knäckebröd med massa frön. 
 
Sen hade vi klassträff hos Frida. Det var jättekul att träffa alla och höra vad de haft för sig i höst.
 
Vi spelade alias och gjorde charader. 
 
Jag hade grötfest. Det börjar bli tradition att äta gröt med de allra bästa den 22a december.
 
 
Vi lekte kramleken som Cecilia lärde oss. Då skulle man blunda och gissa vem det var som smög fram och kramades. Vi utvecklade det hela till en duell och upptäckte massa nya sätt att kramas så att det inte skulle bli så avslöjande.
 
Och så åt vi massa godsaker. August hade gjort världens mest svårbakade kakor, struvor!
 
Jag har förresten klippt mig! Nu mer slutar håret vid axlarna och om jag lockar det ser det nästan ut som Marilyn Monroehår.
 
 

Jag har tagit körkort idag.

Så jag var tvungen att byta lakan för att kunna somna som en helt ny människa. Så. Himla. Skönt. Att jag äntligen kan bocka av det som varit den stora grejen på attgöralistan den här hösten. Tänkte dra ett riktigt streck över "övningsköra/plugga körkortsteori/ta körkort" på höstens lista över saker jag ville/borde göra. Skrev den i Oktober och då kändes det omöjligt att hinna på tre månader men se det gick ju!

Nu ska jag kika på julrecept för i morgon ska jag, Karin och Alfred ha bakdag. Sen tänkte jag äta kräftsoppa gjord av min egen lilla tass.
 
 
 
 

Peppercakehouse.

I lördags var vi hemma hos Julia och hade julmys. Jag tycker alltid att det är så kul hos Julia för hon bor på landet. Okej, 10 minuter från Skara men det blir ändå så skön avkoppling för en stadsunge som mig.  
 
Det var pepparkakshusbak som stod på agendan och ska jag vara ärlig hade jag lite högre förväntningar på resultatet. Det var svårt som tusan att få delarna lagom tjocka, raka och lika. Men umgänget var av den bästa sorten och vägde upp några skeva hus med tusen kilo.


Gräddhyllan. 
 
Saffransglögg som var god.
 
Vi gjorde flera små plutthus som Julia sett i en tidning. Där hade de rosa pärlor på taket men våra såg mest ut som skeva skjul så vi kom fram till att det skulle föreställa ett slumområde.  Såklart i sann Musikhjälpenanda!
 
Frida var med.
 
Och Lina. Hon spritsade snygga istappar på sitt skjul. 
 
Julia var världens bästa värdinna. Styrde upp projektet som en riktig pysselmamma/pappa. 
 
Storhuset som till slut fick föreställa en slumkyrka blev kanske skevast. 
 
Tadaaa! En ganska mysig slum ändå.
 
Nu ska jag duscha min nytränade kropp och sen äta kvällsmat. Godaste kvällen till er!

Glad lucia!

I morse var jag och mamma på Metis luciatåg. Jag blev alldeles nostalgisk och avundsjuk för att vara med i luciatåget på Metis var något alldeles speciellt. Vi hade alla små varelser man kan tänka sig; tomtar, möss, stalledrängar, fackelbärare, tomtefar, tomtemor, änglar, hjältinnor, stjärngossar, tärnor, ledsagare och lucia. Till och med hästar någon gång. Extra fint var det såklart att alla var med - från ettåringarna på förskolan Athena till sextonåringarna i nian.
 
Vi övade många veckor innan det var dags och låtarna var inte bara de gamla vanliga utan folkvisor och sådana som Suzanne, musikläraren, skrivit själv. Vi sjöng i kanon och stämmor, läste dikter och tågade in i väl genomtänkta led. Lucian skred in först efter några sånger och att gå i nian och få vara lucialedsagare kändes stort för en sextonårig Lovisa. Kvällen innan flätade man håret och strök lucianattlinnet. Man drack ingefäravatten och övade på sin text. Och såklart var det precis lika fint i år.

Förskolebarnen sjön blinkalillastjärna säkert fem gånger innan alla var på plats. Sen stod de där och klämde i från tårna, pillade med ljusen och vinkade.
Metiseleverna kunde ställa upp sig lite mer organiserat och sjöng samma fina sånger som vi gjorde plus några till ännu finare. Tomtenissarna satt på scenkanten och tomtefar i sin fåtölj. Duktiga tjejer och killar sjöng solon. 
Lucian och och ledsagarna hade röda band och sjöng solon i We Are the World.
 
I kväll ska jag gå på domkyrkans luciatåg också. Man får ta vara på ljuspunkterna såhär års.

London dag tre.

Jag kom på att jag glömt visa hur vi hade det i London den sista dagen. Det kan passa sig en dag som denna när jag annars fått ganska begränsat med intryck. Mest svarat på frågor som "Vilken risk föreligger om du förväxlar en motorcykel med en moped?" och "Du kör bil E och ska passera en upphöjd gångbana. Vad gäller?". Hursomhelst, här är den tredje fina Londondagen.

Eftersom vi kommit hem tidigt på morgonkvisten sov vi ut och gick utanför dörren först när det börjat mörkna. Vi tog bussen till idylliska Covent Garden.
 
Där fanns affärer med gammeldags leksaker. Tillexempel Alice i underlandet.
 
Det fanns också affärer med vimplar och julgranspynt. 
 
Och ett par som sjöng opera för alla som ville lyssna.
 
 
Vi gick vidare i regnet mot Piccadilly Circus och Trafalgar Square. När man ändå är i London liksom.
 
Sen kurade vi på en litenliten fransk restaurang några timmar. Jag åt musslor som man fick i en stor gryta och servitören bröt på franska. 
 
Vi lyxade till det med goda ostar innan jag och Axelina åkte hem för att packa. Flyget gick klockan sex nästa morgon och vi hade bestämt oss för att inte sova utan dansa en natt till. Det blev kanske inte riktigt som vi tänkt oss med dansen men vi fick ändå ett fint och ganska oväntat litet äventyr.
 
Lyssnar ni förresten på musikhjälpen? Gör det för guds skull! Och skänk pengar. Jag lyssnar som belöning mellan pluggpassen och bara älskar att få höra en låt av Annika Norlin eller en smart Gudrun Schyman. 
 

Skogig svamp och vilda svin.

Helgen har bara gått åt till juliga aktiviteter. Igår var jag med mamma och Börje i Göteborg för att köpa julklappar. Jag hittade några bra och satsar på konceptet en ordentlig klapp, snarare än massa småsaker. 

Idag är jag också julig till mods för vi har ätit julbord på Löfwings Alteljé. Maten var traditionell och jättegod såklart. Jag kände mig ganska mycket som den stereotypa svensken som äter så mycket hen kan när det finns god buffé. Ändå väldigt smidigt för nu behöver jag inte äta på flera dagar.

Jag har inte lärt mig att dricka öl men must passade fint till sillen.
 
Alfred var med.

Maten var gudomlig. Till exempel skogsvampstuvningen.

Och ostarna.

Efter maten blev vi tvungna att pausa för att orka dessert.

Det fanns sådana här vildsvin på väggarna.

Och i en rolig bok.
 

Ute var det superkallt och fint upplyst.
 

Efter pausen åt vi goda kakor och physalis från efterrättsbordet. Gud så gott.
 
I veckan ska jag plugga körkortsteori tills jag spricker. Kanske också fixa med de sista förberedelserna inför vårens franskakurs i Aix en Provence. Undrar lite hur det ska gå att läsa igenom och förstå ett helt lägenhetskontrakt på franska. Men det löser sig nog.
Hej

Lovikka.

Idag hade någon lagt ett fint paket med mitt namn på i vår brevlåda. Kul! tänkte jag eftersom man inte får paket i brevlådan varje dag. Och för att någon tänk på mig. 

Jag kunde såklart inte hålla mig utan öppnade direkt även fast paketet hade en viss julklappskaraktär. 
 
Inuti låg världens finaste hemstickade lovikkavantar och ett kort med tomtar på. Det var Marie, vår familjekompis, som hade stickat till mig i studentpresent. Jag fick ett presentkort på hemstickade vantar av henne som jag helt hade glömt bort så det blev en himla bra överraskning. 
 
Tidpunkten kunde inte vara mer optimal eftersom småhänderna fryser så fort jag går utanför dörren i detta snöväder. 
 
På tal om snöväder hade jag körlektion i Lidköping häromdagen. Snöröjarna som hade jobbat ett dygn gick hem och la sig så det låg en decimeter snö på vägarna. På en liten enkelriktad gata hade en bil kört fast så vi blev tvungna att backa och fastnade såklart vi också. Det hela fick dock ett lyckligt slut för körskoleove höll sig lugn och styrde upp bilen från passagerarsidan medan jag gasade för kung och fosterland. Hoppas på lite bättre väglag vid uppkörningen.

Hösthittepå pt 2.

Ellerja. Nu är det ju vinter men det var ju höst för inte alls längesen när jag hittade på detta. Och serien heter ju hösthittepå så låt gå för det.

Ta fram olika bra ingredienser. 
 
 Skala äpplen och skär i tjusiga former. Tillexempel hjärtan.
 
Blanda ihop ingredienserna till en smet. I mitt recept skulle man vispa smöret och då får man använda sådana här smarta degkrokar så att smeten inte tjorvar in sig i visparna. 
 
Lägg äpplena i en fin formation.

Häll på smet och lägg på fler äpplen. Låt mogna i ugn. 
                                                        
                                                        
Gå hem till en bra person och ät upp ackompanjerat av vaniljsås. 
 

Världens första advent.

Söndas var om möjligt ännu mer magisk än lördags. Vi hade vårt traditionsenliga första adventskalas med en massa vuxna barn och ungdomar. Det var himla fint att se fragment av favoritkompisgänget samlat igen och jag ser så mycket fram emot jul då alla kommer vara hemma samtidigt. Då ska vi dricka glögg i raggsockar
 
Söndagsmorgonen bjöd på fin sol och gnistriga träd.

Vi preppade för kalas hemma.
 
Gästerna kom och alla hade med sig goda bidrag till julbordet. Knytis är ju ett himla smart koncept egentligen.
 
Vi satt och pratade om alltallt tills det var dags att gå till adventskonserten i domkyrkan. Vi var där en timme innan och då var det fullt i alla bänkarna.
 
Efter konserten traskade vi hem till oss igen och några fler bra personer anslöt.
 
Vi åt gröt och julskinkamacka.  
 
 Sen pratade vi igen.
 
Och drack glögg. Det får man börja med på första advent. 
 
 Vissa spelade mobilspel och slog en massa rekord men kunde ändå föra en konversation samtidigt. Imponerande. 
 
Det var den söndagen.
Hej

Helgen från himlen.

Helgen var magisk på alla plan. Jag har alltid varit första advents största fan men just denna var något alldeles extra.
 
I Lördags hämtade vi Karin i Falköping. Hon hade fin keps som fungerade utmärkt som mössa
 
Vi gick en promenad med hundarna. Det snöade och Majken ville mest gå hem hela tiden.
 
Lottis däremot, var mer pepp och hade snö upp till magen.

Min och Majkens outfits matchade tjusigt. Karin tog bilden.
 
.Jag och Karin satte igång att plantera hyacinter och tulpanlökar. Vist blev det fint?

Det är fint att ha ljus i blomarrangemang. Bra kombo av två saker liksom.
 
Glögg och clementinpaus. 
 
Sen kom en fin kille och så gick vi ut i vinterkvällen för att slänga oss i snön, göra snöänglar och åka pulka. Vi var själva i backen. Finaste lördagen på länge.
 

Vitt och okänt.

Såhär här ser det ut utanför mitt fönster i natt och jag älskart. Det var himla mysigt att jobba sent på bion för utanför lommade bara frusna människor och tjocka hundar förbi, alla i någon slags chock. -Men vad är det för vitt okänt material som faller ner på mig?! 
 
Det passar sig extra fint tycker jag, för i morgon kommer finsystern hem och då ska vi adventspyssla. Baka saffranskaka, hänga upp stjärnor och trycka ner en och annan tulpanlök i grön mossa. Allt i takt till Peter Jöbacks julmusik såklart.
 
På söndag är det första advent och en av de absolut bästa dagarna på året. Lyckan sprudlar. God natt.
 

RSS 2.0